Huren: geen baas over eigen woning

huur huis Want ook hier kan je de hele kwestie beginnen evalueren op lange termijn. Wat komt er financieel gezien écht voordeliger uit? De meeste mensen lijken ervan uit te gaan dat huren zonder meer de beste keuze is. Vergis je niet, want ook het concept van huren kan lelijk uitdraaien voor je bankrekening. Zo is er bijvoorbeeld een gemeen beest dat ‘huurprijsindexering’ heet. En wie na enkele jaren een kleine berekening maakt, leert soms dat het toch voordeliger had geweest om meteen een woning te hebben gekocht. Hieronder volgen enkele getuigenissen.

Sarah (29): “ Mijn vriend en ik hebben meteen een woning gekocht. Akkoord, we hadden een centje gekregen van onze ouders. Anders was dit nooit gelukt. Maar als ik de verhalen van sommige vrienden hoor, ben ik toch blij dat ik meteen een huis heb gekocht!.

Frederik (22): “ Ik woon alleen in een appartement. En ja hoor, dat huur ik. Soms vraag ik me gewoon af of het niet beter had geweest om thuis te blijven. Dan kon ik nog wat sparen. Elke maand gaat het grootste deel van mijn zuurverdiende centjes naar die maandelijkse kosten. Ik verschiet er nog steeds van hoe hoog die kunnen oplopen …”

Jonas (34): “ Toen m’n vrouw en ik nog niet getrouwd waren, hebben we een appartement gekocht. De staat liet eigenlijk te wensen over. Maar wij hebben een groot deel van ons spaargeld geïnvesteerd in de oplapbeurt die we het appartementje hebben gegeven. Nog geen seconde spijt van gehad: na twee jaar hebben we de woonst voor een mooi prijsje kunnen verkopen. Belangrijk: als je dit ook wil doen moet je wel rekening houden met de regels over belasting op meerwaarde bij verkoop van een huis. “

Adrienne (27): “ Momenteel huur ik een duplex appartement. Ik woon er graag, maar als ik denk aan hoeveel geld ik maandelijks ‘verspil’, wordt het toch wat te pijnlijk voor mij.”